Bilulykke bilde

Psykologen om: PTSD

Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) kan ramme mennesker som har vært involvert direkte eller indirekte i en skremmende eller farlig hendelse.

Du kan også få PTSD om du har vært vitne til en traumatisk hendelse eller om du var involvert på annen måte.
Det er normalt å føle seg redd eller engstelig etter at noe traumatisk har skjedd. Selv om følelsene vekker uro vil de vanligvis gå over etter noen uker. Varer følelsene lenger enn en måned, eller hindrer deg i å komme videre i livet, så kan du ha PTSD.
Mange forbinder PTSD med voldtekt eller krig, men du kan for eksempel få PTSD dersom noen nær deg plutselig dør, du blir overfalt, utsatt for langvarig mobbing, seksuelle overgrep eller involvert i en trafikkulykke. De fleste med PTSD har fått symptomer rett etter at å ha vært gjennom en opprivende hendelse. Men hos noen mennesker kommer ikke symptomene før etter måneder eller år.

Hvis du har PTSD kan du oppleve å få sterke minner om en traumatisk hendelse. Du kan ha «flashbacks», der du opplever at du gjennomlever hendelsen på nytt, eller du kan ha mareritt om det som skjedde. Noen mennesker forsøker å la være å snakke om eller tenke på det som skjedde, og unngår personer eller steder som minner dem om hendelsen.

PTSD kan også få deg til å føle deg oppspilt, anspent eller nervøs, eller du kan bli irritabel og sint. Forstyrrelsen kan være en belastning for forholdet til familie og venner.

Noen har også fysiske symptomer. Du kan føle deg svimmel, kvalm eller ha hodepine, eller ha en følelse av at hjertet slår veldig fort eller hardt. Mange av disse følelsene er normale etter en skremmende hendelse. Men hvis du har PTSD, vil symptomene ikke blekne med tiden, og de kan begynne å forstyrre livet ditt.

PTSD kan være vanskelig for leger å oppdage. Du
liker kanskje ikke å snakke om den traumatiske hendelsen du har gått gjennom, men det er viktig å fortelle
legen din om den. Leger kan feilaktig tro at PTSD er en annen sykdom, som for eksempel depresjon, hvis de
ikke kjenner til at personen har vært gjennom en traumatisk hendelse.

(Fra https://helsenorge.no/sykdom/psykiske-lidelser/angst/posttraumatisk-stresslidelse)

Posted in Ukategorisert.